Dnia 27 marca dzieci z grupy ,,Jagódki” zamieniły się w małych kucharzy i samodzielnie przygotowały kanapki wykorzystując wyhodowane w zielonym kąciku szczypiorek i kiełki rzodkiewki. Głównym celem zajęć było kształtowanie nawyków prozdrowotnych, poznanie kolejności działań przygotowania kanapki, nabywanie samodzielności, jak również rozwijanie kreatywności i inwencji twórczej.
Na początku zajęć dzieci przypomniały sobie zasady bezpieczeństwa dotyczące posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rąk i założeniu fartuszków z wielkim zapałem przystąpiły do pracy. Przedszkolaki samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Każdy mógł skomponować swoją ulubioną, niepowtarzalną kanapkę. Wyobraźnia dzieci przeszła wszelkie oczekiwania. Kanapki nie tylko były smaczne, zdrowe, ale i pięknie ozdobione.
Potwierdziła się zasada, że samodzielnie przygotowane posiłki smakują najlepiej. Pomimo niechęci do niektórych warzyw wszystkie kanapki bardzo szybko znikały z talerza. Dzieci zjadały je z wielkim apetytem.
Opracowały:
Jolanta Góźdź
Aneta Furtak