„W kuchni” to temat, który Biedronki realizowały w ciągu ostatniego tygodnia. Dzieci z ogromnym zapałem uczestniczyły w aktywnościach związanych z gotowaniem, co sprawiało im mnóstwo radości i było doskonałą okazją do podzielenia się swoją wiedzą i zaprezentowania umiejętności kucharskich.
Kulinarną przygodę rozpoczęliśmy od poznania zawodu kucharza, wyposażenia kuchni oraz uwielbianej przez wszystkich zabawy „w gotowanie”. Następnego dnia wybraliśmy się do naszej przedszkolnej kuchni. Panie kucharki opowiedziały nam o profesjonalnym wyposażeniu, które ułatwia im pracę, zwróciły uwagę na swój strój i podkreślały znaczenie zachowania czystości. Ogromną frajdą okazało się oglądanie ogromnych garnków, misek i patelni, w których panie kucharki przygotowują przepyszne jedzonko.
W wesołej, swobodnej atmosferze realizowane były zagadnienia dotyczące zdrowego żywienia oraz utrwalane zasady bezpieczeństwa obowiązujące w trakcie przygotowywania posiłków. Przypomnieliśmy sobie również dobre maniery, które każdy przedszkolak powinien znać i przestrzegać podczas spożywania posiłków.
Najwięcej radości sprawiły dzieciom praktyczne działania kulinarne. Każdy samodzielnie przygotował sałatkę owocową z ulubionych owoców, mleczne koktajle z dodatkiem truskawek i brzoskwiń oraz pyszne wafelki. Biedronki poprzez zabawę mogły zdobywać umiejętności przydatne w codziennym życiu. Zajęciach kulinarne wpłynęły na rozbudzanie zmysłów, uczyły samodzielności, pomogły wzmocnić wiarę we własne siły oraz były świetnym sposobem by przełamać niechęć do spożywania owoców.
Warto uczyć dzieci przygotowania posiłków i różnych prac kuchennych ponieważ upowszechniają one dobre wzorce – promują zdrową żywność, uczą czystości, właściwego obchodzenia się ze sprzętem kuchennym i efektywnej organizacji czasu. Wspólne gotowanie to znakomita okazja, by spędzić z dzieckiem więcej czasu i wspaniale się bawić.
Opracowanie:
Małgorzata Kłoda