„Witaminki, witaminki, dla chłopczyka i dziewczynki, wszyscy mamy dziarskie minki, bo zjadamy witaminki.”
Bez wątpienia styl życia i właściwe odżywianie mają ogromny wpływ na długość i jakość naszego życia. Wiadomo również, jak istotne w rozwoju każdego człowieka jest już od najwcześniejszych lat kształtowanie prawidłowych nawyków odżywiania. Najważniejszym czasem dla programowania naszego zdrowia jest właśnie wiek przedszkolny.
W naszym przedszkolu możemy pochwalić się wieloma przykładami dobrej praktyki. Jednym z nich jest samodzielne tworzenie przez dzieci zdrowych potraw dostarczających mnóstwa witamin. Dzieci od najmłodszych lat uwielbiają pomagać dorosłym, warto zatem aktywnie angażować je w przygotowywanie posiłków.
Drogi Rodzicu, zaproś swoje dziecko do kuchni i pozwól mu na przygotowanie ze zdrowych smakołyków swojego własnego dania. Stwórz mu miejsce pracy i nie bój się o bałagan! Potrawy samodzielnie przygotowane naprawdę lepiej smakują!
Biedronki w ramach projektu „Poznajemy świat przez zmysły” oraz „Przedszkole przyjazne żywieniu i aktywności fizycznej” uczestniczą w z cyklu zajęć ukierunkowanych na doznania zmysłowe.
Nasze przedszkolne 4-latki miały ostatnio okazję do świetnej zabawy na „Balu śliwkowym” oraz „Urodzinach marchewki” gdzie eksperymentowały wykorzystując swój wzrok, dotyk, smak, słuch i węch. Radości było co niemiara przy rozwiązywaniu quizów, zagadek, konkurencjach ruchowych, tanecznych oraz wokalnych. Hitem okazała się zabawa w cukierników i przygotowanie ciasta marchewkowego. Przedszkolaki z wielkim zaangażowaniem czynnie uczestniczyły w tworzeniu wypieku a z jeszcze większym dynamizmem podeszły do pałaszowania swojego dzieła.
Oto przepis na ciasto marchewkowe:
2 szkl startej na drobnych oczkach marchewki
2 szkl mąki
4 jaja
200 ml oleju
200g cukru
2 łyżki miodu
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubić jaja ze szczyptą soli, cukrem i miodem na puszystą masę. Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Na koniec dodać marchewkę i całość wymieszać. Wyłożyć do blaszki. Piec 40 min w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!
A przed Biedronkami kolejne innowacyjne wyzwania. Będziemy Wam na bieżąco relacjonować nasze poczynania.
Opracowanie:
Edyta Rydzewska