„Wszystko, co jest w umyśle dziecka,
najpierw musi być w jego zmysłach.”
Wolfgang Loscher
Przedszkolak ma ogromny potencjał i ciekawość poznawania świata. Może doświadczać go aktywnie poprzez konkretne przeżycia zmysłowe: wąchając, smakując, dotykając, obserwując i słuchając. Można zatem powiedzieć, że zmysły są przewodnikiem dziecka po świecie.
Mając tę świadomość „Motylki”, w ramach projektu „Poznajemy świat przez zmysły'', po raz kolejny przystąpiły do działań praktycznych stymulujących zmysł smaku, węchu i dotyku. Wykorzystały do tego własny ogródek ziołowy, w którym hodują między innymi: rozmaryn, szałwię, miętę, bazylię, rumianek. szczypiorek, koperek czy natkę pietruszki.
5-latki na początek rozbudzały zmysł węchu poznając aromat wybranych ziół. Chcąc pobudzać zmysł smaku i jednocześnie zachęcić do spożywania zdrowej żywności przystąpiliśmy do zajęć kulinarnych. Dzieci samodzielnie przygotowały masełka ziołowe z dodatkiem bazylii, natki pietruszki, koperku, szczypiorku i czosnku.
Najprzyjemniejszą chwilą była degustacja własnoręcznie przygotowanych przysmaków. Motylki przy „szwedzkim stole'' decydowały o wyborze smaku masełka i komponowały swoje kanapki wykorzystując świeże warzywa: ogórek, rzodkiewkę, paprykę, pomidor i sałatę. Największym powodzeniem cieszyło się masełko czosnkowe, które fenomenalnie komponowało się ze smakiem nowalijek. Pamiętaliśmy o zachowaniu bezpieczeństwa podczas krojenia nożem, jak również o kulturze przy stole.
Rozbudzanie naszych zmysłów miało swój ciąg dalszy przy kosztowaniu wód smakowych. „Motylki” przygotowały napoje z dodatkiem świeżych listków mięty, bazylii oraz soku z cytryny. 5-latki posiadają bogatą wiedzę dotyczącą walorów smakowych oraz zdrowotnych wykorzystywanych w kuchni roślin.
7 kwietnia obchodzimy „Światowy Dzień Zdrowia”. Nasze przedszkole idealnie utożsamia się z tegorocznym hasłem: „Zdrowe początki, pełna nadziei przyszłość”. Dzisiaj kiedy żyjemy w czasach „fast food”, sztucznych aromatycznych środków i wzmacniaczy smaku świadome rozwijanie zmysłów stało się koniecznością. Przedszkolaki uczą się doceniać naturalny zapach świeżych potraw, ziół, owoców, warzyw. Praktykujemy szereg działań na rzecz zdrowego stylu życia. Uczestniczymy w wielu projektach sprzyjających zdrowiu, dobremu samopoczuciu i właściwemu rozwojowi, bo są to przecież sprawy kluczowe.
Opracowanie:
Edyta Rydzewska