Drukuj

Wszystko, co jest w umyśle dziecka,
najpierw musi być w jego zmysłach.”

Wolfgang Loscher

Przedszkolak ma ogromny potencjał i ciekawość poznawania świata. Może doświadczać go aktywnie poprzez konkretne przeżycia zmysłowe: wąchając, smakując, dotykając, obserwując i słuchając. Można zatem powiedzieć, że zmysły są przewodnikiem dziecka po świecie.

Mając tę świadomość „Motylki”, w ramach projektu „Poznajemy świat przez zmysły'', po raz kolejny przystąpiły do działań praktycznych stymulujących zmysł smaku, węchu i dotyku. Wykorzystały do tego własny ogródek ziołowy, w którym hodują między innymi: rozmaryn, szałwię, miętę, bazylię, rumianek. szczypiorek, koperek czy natkę pietruszki.

 

Motylki poznają nowe smaki

 

5-latki na początek rozbudzały zmysł węchu poznając aromat wybranych ziół. Chcąc pobudzać zmysł smaku i jednocześnie zachęcić do spożywania zdrowej żywności przystąpiliśmy do zajęć kulinarnych. Dzieci samodzielnie przygotowały masełka ziołowe z dodatkiem bazylii, natki pietruszki, koperku, szczypiorku i czosnku.

Najprzyjemniejszą chwilą była degustacja własnoręcznie przygotowanych przysmaków. Motylki przy „szwedzkim stole'' decydowały o wyborze smaku masełka i komponowały swoje kanapki wykorzystując świeże warzywa: ogórek, rzodkiewkę, paprykę, pomidor i sałatę. Największym powodzeniem cieszyło się masełko czosnkowe, które fenomenalnie komponowało się ze smakiem nowalijek. Pamiętaliśmy o zachowaniu bezpieczeństwa podczas krojenia nożem, jak również o kulturze przy stole.

Rozbudzanie naszych zmysłów miało swój ciąg dalszy przy kosztowaniu wód smakowych. „Motylki” przygotowały napoje z dodatkiem świeżych listków mięty, bazylii oraz soku z cytryny. 5-latki posiadają bogatą wiedzę dotyczącą walorów smakowych oraz zdrowotnych wykorzystywanych w kuchni roślin.

7 kwietnia obchodzimy „Światowy Dzień Zdrowia”. Nasze przedszkole idealnie utożsamia się z tegorocznym hasłem: „Zdrowe początki, pełna nadziei przyszłość”. Dzisiaj kiedy żyjemy w czasach „fast food”, sztucznych aromatycznych środków i wzmacniaczy smaku świadome rozwijanie zmysłów stało się koniecznością. Przedszkolaki uczą się doceniać naturalny zapach świeżych potraw, ziół, owoców, warzyw. Praktykujemy szereg działań na rzecz zdrowego stylu życia. Uczestniczymy w wielu projektach sprzyjających zdrowiu, dobremu samopoczuciu i właściwemu rozwojowi, bo są to przecież sprawy kluczowe.

 

Opracowanie:
Edyta Rydzewska

 

5pugkgfu.jpg 7309.jpg 7311.jpg

7312.jpg 7315.jpg 7316.jpg

7317.jpg 7318.jpg 7319.jpg

7320.jpg 7323.jpg 7332.jpg

7338.jpg 7344.jpg 7346.jpg

7347.jpg 7349.jpg 7353.jpg

7354.jpg e7313.jpg e7314.jpg

e7321.jpg e7325.jpg e7327.jpg

e7329.jpg e7330.jpg e7333.jpg

e7334.jpg e7336.jpg e7337.jpg

e7340.jpg e7341.jpg e7342.jpg

e7345.jpg e7355.jpg oroxjqmj.jpg