Drukuj

W piątek 16 maja 2025 r. mieliśmy okazję gościć w progach naszego przedszkola na co dzień dyrektora Centrum Kultury w Kamionce, a prywatnie pasjonata pszczelarstwa. Pan Mikołaj Lazor przybliżył uczestnikom spotkania strukturę społeczną pszczół, ich zachowania, produkty wytwarzane ze zbieranego pyłku oraz ich walory lecznicze.

 

W ramach kolejnej odsłony projektu „ Bądźmy EKO w Lubartowie” dzieci dowiedziały się, co zawdzięczamy owadom i jak należy je chronić. Wszyscy z ciekawością obserwowali dom pszczół z królową matką, robotnicami oraz trutniami. Wielkim zainteresowaniem cieszyły się również przyrządy potrzebne pszczelarzowi do pracy - podkurzacz, miotełka, dłuto pszczelarskie ze skrobakiem, specjalny kapelusz, kombinezon i rękawice.

 

Jak to jest z pszczołami?

 

Punktem kulminacyjnym była degustacja „słodkiego przysmaku” w postaci miodu. W prezencie każdy przedszkolak otrzymał zabawkową pszczółkę.

Składamy serdeczne podziękowania Panu Pszczelarzowi za niezwykle interesujące spotkanie z dziećmi i wprowadzenie ich w tajniki zawodu pszczelarza.

 

Niepodważalne fakty o pszczołach i miodzie, o których należy pamiętać

O pszczołach:

O miodzie:

Co zrobić aby nie zepsuć dobrego miodu:

Miód z Polski zawiera w sobie nasze rodzime pyłki, do których większość z nas jest przyzwyczajona od pokoleń więc jedząc krajowy miód (zawierający pyłek powodujący alergie) wzmacniamy swój układ odpornościowy, jednocześnie zmniejszając symptomy alergii.

 

Osobniki w rodzinie pszczelej

Matka pszczela:

Pszczoły robotnice:

Trutnie:

• są najcięższymi osobnikami, o długości ciała 15-17 mm i wadze 200-300 mg;
• cechują je duże oczy złożone;
• mają słabo rozwinięty aparat gębowy;
• mają długie skrzydła;
• nie posiadają narządów do zbioru i przenoszenia pyłku;
• nie posiadają aparatu żądłowego;
• nie mają gruczołów gardzielowych, woskowych oraz zapachowych;
• mają słabo rozwinięte gruczoły ślinowe i żuwaczkowe.

 

A to kilka ciekawostek związanych z pszczołami

Naukowcy z Würzburgu odkryli nowy zawód pszczoły. Nowo odkryta czynność wykonywana przez te owady to zapewnienie logistycznej ciągłości wytwarzania ciepła. Aby pszczoły mogły zachować optymalne warunki do rozwoju potomstwa zmuszone są do utrzymywania temperatury wynoszącej 35ºC na plastrze z czerwiem (młodymi larwami i poczwarkami). Wykonują to specjalnie oddelegowane pszczoły, które za pomocą drżenia mięśni skrzydeł generują odpowiednią ilość ciepła. Źródłem energii dla tej czynności jest oczywiście miód. Pszczoły ogrzewają plaster bardzo intensywnie pracując zwykle przez około 30 minut. Po tym czasie ze względu na znaczny spadek cukru w organizmie są na tyle wyczerpane, że nie są w stanie przejść o własnych siłach 20-30 cm do zapasów miodu aby uzupełnić swoje „baterie”.

Jak logistycznie najwydajniej rozwiązać ten problem? Bardzo łatwo twierdzą naukowcy. Sprytne owady zorganizowały coś w rodzaju ruchomych stacji benzynowych, czyli pojedynczych osobników, które kursują pomiędzy plastrami z zapasem miodu, a miejscem wychowu czerwiu. Za każdym razem dostarczając paliwo małym ciepłownią. W zaledwie 20 minut jedna pszczoła potrafi wykonać 6 kursów i w tym czasie zatankować 30 swoich sióstr ogrzewających czerw. Miód przekazywany jest z „ust do ust” czyli metodą trofalaksji. Dzięki temu zachowana jest ciągłość generowania ciepła przy najwyższej wydajności. A nowe pokolenia pszczół rozwijają się bez najmniejszych zakłóceń.

Pszczelarz Wang Dalin wygrał konkurs dla ludzi o mocnych nerwach, pozwolił by około 26 kg pszczół siedziało na nim, prawie przez całą okrągłą godzinę. Odważny pszczelarz miał jedynie na sobie szorty oraz okulary do pływania.

 

Opracowanie:
Edyta Rydzewska

 

2667.jpg 2668.jpg 2669.jpg

2671.jpg 2680.jpg 2682.jpg

2685.jpg 2686.jpg 2687.jpg

2690.jpg 2692.jpg 2695.jpg

2697.jpg 2698.jpg 2701.jpg

2706.jpg 2708.jpg 2710.jpg

2712.jpg 2713.jpg 2716.jpg

2718.jpg 2720.jpg 2722.jpg

2725.jpg 2727.jpg 2729.jpg

2734.jpg 2740.jpg 2744.jpg

5256.jpg 5263.jpg 5271.jpg

5278.jpg 5281.jpg 5286.jpg

5301.jpg 5304.jpg 5322.jpg

5328.jpg 5334.jpg 5336.jpg

5341.jpg 5352.jpg 5356.jpg

5362.jpg 5378.jpg 5385.jpg

5394.jpg 5402.jpg 5407.jpg

5418.jpg 5423.jpg 5429.jpg

5437.jpg 5455.jpg 5463.jpg

5464.jpg 5465.jpg 5472.jpg

5478.jpg 5488.jpg 5495.jpg

5506.jpg 5514.jpg 5519.jpg

5533.jpg 5547.jpg 5558.jpg

5568.jpg 5576.jpg 5591.jpg

5599.jpg 5604.jpg 5616.jpg

5623.jpg 5629.jpg 5630.jpg

5634.jpg 5642.jpg 5650.jpg

5658.jpg 5668.jpg 5691.jpg

5698.jpg 5705.jpg 5708.jpg

5730.jpg 5739.jpg 5752.jpg