OD 27 DO 31 PAŹDZIERNIKA 2025 ROKU
| Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
| PN |
kakao (mleko), chleb z masłem (pszenica, żyto, mleko), ser żółty (mleko), rzodkiewka |
zupa pomidorowa z makaronem (seler, pszenica, mleko), potrawka drobiowa (pszenica, mleko), ziemniaki, ogórek kiszony, napój z hibiskusa |
chipsy marchewkowe, |
| WT |
herbata z cytryną, |
zupa z fasolki szparagowej |
mleko (mleko), ciasto cukiniowe (mleko, pszenica, jajko) |
| ŚR |
kawa Inka na mleku |
krem z batatów (seler, mleko), grzanki do kremu (pszenica), kotlet mielony smażony (jajko, pszenica), ziemniaki, buraczki na ciepło (mleko), herbata leśna |
czekolada gorzka, banan |
| CZ | herbata z cytryną, chleb z masłem (pszenica, żyto, mleko), szynka drobiowa, sałata, papryka |
kapuśniak mazurski (seler), kluski z kaszy jaglanej i twarogu (pszenica, mleko, jajko), bułka tarta z masłem na ciepło (pszenica, mleko), marchewka z jabłkami i ananasem z jogurtem (mleko), woda z cytryną i miętą |
mandarynka, mieszanka orzechów (orzechy) |
| PT | płatki orkiszowe na mleku (pszenica, mleko), bułka szpinakowa z masłem (pszenica, mleko), ogórek, szczypior |
zupa koperkowa z ryżem (seler, mleko), miruna w panierce panco smażona (ryba, pszenica, jajko, mleko), ziemniaki, sur. z białej rzodkwi, szczypioru i papryki z jogurtem (mleko), herbata malinowa |
sok NFC wieloowocowy, mix przekąsek zbożowych (pszenica) |
| Woda do picia dla dzieci jest stale dostępna w ciągu dnia. | |||
|
* Małą czcionką w nawiasach podane są produkty składowe potraw powodujące alergie lub reakcje nietolerancji. ** Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. *** Szczegółowych informacji dotyczących składników potraw i ich kaloryczności udziela intendentka przedszkola. |
|||
PROCEDURA PRZEKAZYWANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI
na podstawie
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE)
nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
(Dz.U.UE L Nr 304.18 z dnia 22 listopada 2011 r. – załącznik II)
1. W Przedszkolu Miejskim Nr r w Lubartowie wprowadza się sposób informowania rodziców o substancjach i produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji poprzez zamieszczenie na stronie internetowej przedszkola oraz tablicy ogłoszeń wykazu tych substancji.
2. Informacje o wykorzystywanych produktach do przygotowanych w danym dniu posiłków dla dzieci można uzyskać na życzenie rodzica u intendentki przedszkola.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokoferolu, naturalnego octanu Dalfatokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
b) laktitolu.
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _
(1)Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

























































































nsp-161.jpg)



















