OD 12 DO 16 MAJA 2025 ROKU

Śniadanie Obiad Podwieczorek
PN
herbata z cytryną,
chleb żytni z masłem
(żyto, pszenica, mleko),
szynka Biebrzówka,
papryka,
szczypior
krupnik
(seler, jęczmień),
kotlet mielony smażony
(pszenica, mleko, jajko),
ziemniaki,
sałata z jogurtem
(mleko),
kompot porzeczkowy

koktajl mleczny
(mleko),
bułka maślana
(pszenica),
słupki marchewki

WT

herbata z cytryną,
chleb z masłem
(pszenica, żyto, mleko),
humus z suszonymi pomidorami
i pastą tahini,

ogórek zielony,
natka pietruszki

krem ziemniaczano-porowy
(seler, mleko),
bułka wyborowa
(pszenica),
pyzy z mięsem
(pszenica, jajko),
masło szczypiorkowe
(mleko),
sur. z białej kapusty, marchwi,
cebuli i kopru z jogurtem
(mleko),
napój z hibiskusa

mleko
(mleko),
pieczywo chrupkie wieloziarniste
(pszenica, owies, jęczmień),
przecier jabłkowy
ŚR

kakao
(mleko),
chleb z masłem
(żyto, pszenica, mleko),
twarożek waniliowy
(mleko),
słupki kalarepki

rosół z makaronem
(seler, pszenica),
potrawka z kurczaka
(pszenica, mleko),
ziemniaki,
sur. z ogórków kiszonych, papryki,
czerwonej cebuli 
i jabłek z oliwą,
herbata leśna
wafle ryżowe,
mus bananowy
CZ

herbata z cytryną,
chleb z masłem
(pszenica, żyto, mleko),
przedszkolny paprykarz
rybno-warzywny z kaszą jaglaną
(ryba),
rzodkiewka

biały barszcz z szynką wędzoną,
kiełbasą i jajkami
(seler, mleko, jajko),
chleb do barszczu
(pszenica, żyto),
makaron z twarogiem
(pszenica, mleko),
jogurt z truskawkami
(mleko),
kompot wieloowocowy

sok jabłkowy,
ciastka wielozbożowe
z jagodami
(pszenica, owies)

PT

płatki orkiszowe na mleku
(pszenica, mleko),
bułka szpinakowa z masłem
(pszenica, mleko),
pomidor,
roszponka

krem z białych warzy z grzankami
(seler, mleko, pszenica),
miruna w panierce kukurydzianej smażona
(ryba, jajko, mleko),
ziemniaki,
sur. z kalarepy, rzodkiewki,
i szczypioru z jogurtem
(mleko),
woda z cytryną, imbirem i miodem

mandarynka

Woda do picia dla dzieci jest stale dostępna w ciągu dnia.
 

* Małą czcionką w nawiasach podane są produkty składowe potraw powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

** Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

*** Szczegółowych informacji dotyczących składników potraw i ich kaloryczności udziela intendentka przedszkola.

 

PROCEDURA PRZEKAZYWANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI
na podstawie
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.


w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE)
nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
(Dz.U.UE L Nr 304.18 z dnia 22 listopada 2011 r. – załącznik II)

1. W Przedszkolu Miejskim Nr r w Lubartowie wprowadza się sposób informowania rodziców o substancjach i produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji poprzez zamieszczenie na stronie internetowej przedszkola oraz tablicy ogłoszeń wykazu tych substancji.

2. Informacje o wykorzystywanych produktach do przygotowanych w danym dniu posiłków dla dzieci można uzyskać na życzenie rodzica u intendentki przedszkola.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokoferolu, naturalnego octanu Dalfatokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
b) laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _
(1)Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.